HOE VERWERK IK MIJN VERLIES?
23 maart 2017 
in Blog

HOE VERWERK IK MIJN VERLIES?

Wanneer je iets of iemand verliest waarvan je zielsveel houdt, is dat een van de ergste gebeurtenissen in je leven. Ik ga je nu het verhaal vertellen van Else.

Het verhaal van Else
De vijftigjarige Else kwam bij mij om het verlies van haar vader te verwerken. Haar vader was op tachtigjarige leeftijd vrij onverwacht overleden door een hartstilstand. Ze vertelde me dat ze eigenlijk nog altijd boos op hem was omdat hij haar zoals ze zelf zei: ‘in de steek had gelaten’.

De band met haar vader was afstandelijk en ronduit slecht, maar het gemis bleek alles overheersend. Haar grootste pijn was niet eens zozeer het overlijden van haar vader. Het was veel meer het besef dat ze nooit een echte band met haar vader had gekend. Een gevoel van leegte, van gemiste kansen.

Na drie sessies kon ze de ergste pijn kwijtraken en haar vader vergeven. Sindsdien heeft ze veel meer rust en slaapt ze stukken beter.

Rouwfasen
Na tienduizenden sessies in de afgelopen vijfentwintig jaar heb ik bij rouwverwerking in essentie 3 fasen ontdekt:

1: Verzet
Het verlies van de geliefde persoon is te pijnlijk en te verschrikkelijk om volledig toe te kunnen laten. Als nabestaande zou je er letterlijk doodziek van kunnen worden. Daarom is het een overlevingsmechanisme om de pijn in het geheel niet, of gedoseerd en gedeeltelijk toe te laten.

2: Toelaten
Na de impasse van het verzet volgt de eigenlijke verwerking. Deze is voor iedereen anders. Er zijn daarom geen vaste regels waaraan deze fase moet voldoen. In deze fase kan de pijn van het verlies worden aanvaard en toegelaten waardoor de rouwende “breekt”. Vaak volgt onmacht, eenzaamheid en woede. Maar soms ook totaal andere emoties zoals verdriet, vertwijfeling of angst.

3: Loslaten
Pas wanneer de pijn van het verlies volledig is doorleefd, kan het loslating proces beginnen. Het is zelfs zo dat het voelen van de pijn, dus het doorleven, recht evenredig is met het vermogen om de pijn los te laten. Hoe meer pijn je toelaat, hoe meer pijn je ook weer kunt loslaten. Dat gaat met andere woorden vanzelf.

Rouwverwerking is met andere woorden een natuurlijk proces. Je kunt wel proberen om dat proces te versnellen, bijvoorbeeld door het te forceren of te ontvluchten, maar op een dieper niveau lukt dat niet. Je bent nu eenmaal waar je bent in je verwerkingsproces en dat is het vertrekpunt voor het proces.

Nieuwsgierig geworden over rouwverwerking? Lees dan ook mijn Blog: 5 Manieren Om Je Verlies Te Verwerken.
Meer weten? Mail dan je naam en telefoonnummer
(+ eventueel je adresgegevens) met de code V1 naar info@ontdekjekracht.nl of bel 0522-261 285.
Je maakt dan – door verloting – kans op een GRATIS sessie van maximaal een uur.
Geen verplichtingen – geheel vrijblijvend!
Tot gauw!

Laat hieronder een reactie achter.

Reactie plaatsen